Arcadia Studio, Landscape Architecture

9 Oct 12

Arcadia Studio honored at SB Beautiful Awards gala by Justin Dullum

On the evening of September 30, Arcadia Studio shared the limelight with Cottage Hospital at the 48th annual Santa Barbara Beautiful Awards, being recognized for our contribution to the planning and design of the landscape of the new facility. With about one acre of landscaped outdoor spaces, Cottage now has gardens serving the public, patients, their visitors, and hospital staff.

The gardens were designed to accommodate users with a wide variety of plantings, in a setting that allows for individual and small groups to stroll the grounds or sit and visit in relatively private spaces, all within view of interesting water features, beautiful works of art, or both. Plantings were chosen for their year-round interest, in terms of color and texture, and to both complement the hospital’s architecture and define the exterior spaces.

The Cottage Hospital landscape is an example of Arcadia’s expertise with “healing” gardens, resulting from continuing education focused on health care design, and years of practice with similar developments, including hospital gardens, assisted living, long-term care, and hospice.

Currently, Arcadia is working with Cottage Health System on the replacement of Goleta Valley Cottage Hospital, with Community Memorial Hospital in Ventura on its new facility, and with the County of Santa Barbara Housing Authority and the Rona Barrett Foundation on their new development in Solvang, consisting of 70 low-income senior housing units, 60 assisted-living/memory care units, and a large senior day care/community center.

Arcadia was also honored by Santa Barbara Beautiful with an award in the Historic Restoration category for our new design of the courtyard at the Carrillo Recreation Center, a Craftsman style structure built in 1914. While our courtyard design was a new addition to the site, it was praised as a faithful rendition of the style, matching the detailing and quality of the original building.

The courtyard at the Recreation Center provides amenities previously unavailable to users of the building, involving an enclosed garden space with seating and shade provided by four Eastern Redbud trees, as well as formal hedges and perennial plantings appropriate to the original period of construction.